انتخاب بهینه سطح مقطع کابل های فشار قوی

سیم و کابل از مهمترین اجزای صنعت برق می باشد. سیم و کابل افشان از معروف ترین و بهترین تولید کننده های سیم و کابل می باشد که کیفیت تولیدات آن ها در صنعت برق بسیار مناسب می باشد. کابل ها انواع مختلفی دارند که یکی از آن ها کابل کواکسیال می باشد. کابل کواکسیال که کابل هم محور هم نامیده می شود کابلی است دارای یک رسانای داخلی دارد و توسط یک عایق منعطف محصور شده و روی این لایه منعطف نیز توسط یک رسانای نازک برای انعطاف کابل، به هم بافته شده است.

اما برای کابل های فشار قوی انتخاب بهینه سطح مقطع از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با انتخاب بهینه سطح مقطع بهره برداری مناسب اقتصادی از آن ها صورت می گیرد و باعث بهبود و صرفه جویی در این امر می گردد. به طور کلی معیارهای انتخاب کابل به دسته های مختلفی تقسیم بندی می شود که شامل موارد زیر می باشد:

ولتاژ نامی – انتخاب سطح مقطع با توجه به جریان دهی کابل – در نظر گرفتن افت ولتاژ مجاز – تحمل جریان اتصال کوتاه توسط کابل.

ولتاژ نامی کابل باید با سیستمی که کابل در آن مورد استفاده قرار می گیرد متناسب باشد. ظرفیت جریان دهی کابل ها نکته مهم دیگری است که باید به آن توجه گردد. مهم ترین مرجع به کار رفته در این باب، IEC 287  تحت عنوان محاسبه ی جریان نامی پیوسته کابل ها در ضریب بار 100 درصد می باشد که در هر قسمت که به اطلاعات کامل تری نیاز بود ملاک استاندارد فوق می باشد. تعیین حد مجاز جریان در کابل ها به به تلفات ایجاد شده در کابل و نحوه انتقال گرمای ایجاد شده به سطح کابل و محیط اطراف نیز بستگی دارد.

40

در ادامه به بررسی عوامل موثر بر جریان دهی کابل ها می پردازیم.

الف) دما: دما یکی از مهم ترین عوامل موثر بر ظرفیت نامی جریان کابل ها می باشد که شامل دمای محیط ، دمای محل نصب و نیز دمای مجاز برای عایق کابل و ساختار آن می باشد. دما در هر منطقه، شهر، نقطه و مکان متفاوت می باشد و حتی در فصول مختلف سال نیز تغییرات دمایی زیادی ممکن است رخ دهد. در واقع همیشه باید حداکثر و حداقل دما را در آن مکان خاص پیش بینی نمود و به صورت حساب شده اثرات دمای مورد نظر را بر روی کابل ها پیش بینی نمود. با این کار از آسیب ها و خطرات بعدی جلوگیری می شود.

ب) طرح کابل: در تعیین سطح مقطع و اندازه بهینه ی آن طرح کابل نیز مهم می باشد. در واقع نوع طراحی کابل و لایه های مختلف به کار رفته در آن، در تعیین جریان مجاز دارای اهمیت زیادی می باشد. این لایه ها چگونگی انتقال حرارت از هادی به سطح بیرونی کابل را مشخص می کنند.

پ) شرایط نصب: شرایط نصب عوامل زیادی را در نظر می گیرد از قبیل نصب در هوا ، دفن شده در زمین ، در مجرا ، نوع خاک و … .

ت) همجواری با کابل های مجاور: در صورتی که کابل مورد نظر با کابل های دیگر هم جوار باشد باید به این نکته توجه داشت که ضرایب مناسبی برای سطح مقطع آن انتخاب نمود تا از مشکلات آتی آن جلوگیری شود.

به طور کلی در انتخاب بهینه سطح مقطع کابل های فشار قوی باید نکات زیادی را در نظر داشت تا از آسیب های جدی بعدی جلوگیری شود.

1 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
احساس رایگان برای کمک!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *